Hvad sker der, når kirken søger at bidrage til det fælles bedste for alle i samfundet? Og hvad sker der, når den ikke gør det? Det er hvad denne bog er optaget af at reflektere over.
Kristendommen i et postmoderne samfund i vesten er i fare for at blive reduceret til en privat lykkereligion og kirken til afdelingen for de særlige religiøse anliggender. Men hvordan undgår kirkelige fællesskaber at danne enten parallelsamfund eller lade sig opsluge eller assimilere af det opgivende samfund?
Med et bibelhistorisk udgangspunkt i det israelitiske folks eksil i Babylon, rejser bogen en række refleksioner over kirkens ”kulturmandat” og kald til at bygge gode samfund, udleve sit kreative potentiale og bliver medskaber af kulturen og samfundet.
Bogen er et bidrag til den såkaldte offentlighedsteologiske samtale om kristendommens betydning og kirkens bidrag i det moderne samfund.
Anbefaling:
”Byens lykke er en inspirerende bog om kirkens rolle i samfundet, som på en charmerende måde provokerer læseren til at genoverveje sin forståelse af kristendom. Bogen giver en bibelsk funderet, gennemreflekteret og samtidig let tilgængelig indføring i ”offentlighedsteologi”, der med stort udbytte kan læses af både lægfolk og teologer”.
Mogens S. Mogensen. Ph.d., konsulent og ekstern lektor.
”Dette er en tiltrængt debatbog om kirkens rolle i samfundet; en kærlig formaning til kirken om ikke at ende som et parallelsamfund. Svaret på kirkens marginalisering er ikke passiv overlevelse. Med forbillede i Jeremias’ budskab til israelitterne under deres eksil i Babylon skal kirken ”søge byens lykke”, dvs. tage del i samfundet og være fuldt til stede i kulturen med de kristne værdier. Kirkens eksil er en anledning til kreativ fornyelse af troen og dens forskellige udtryk, diakonalt, kulturelt, værdimæssigt. Læs bogen og bliv klogere på kirkens kontekst og kald til synlig tilstedeværelse i samfundet”
Morten Munch. Sognepræst i Værløse og Hareskov
”Byens lykke er en relevant og velskrevet bog, som maner til selvrefleksion. Den tegner et realistisk billede af virkeligheden for kirke-danmark, og sætter et spejl op foran os. Lige når jeg selv er blevet lidt for optaget af drift og gudstjenester, er den som et kærligt spark under bordet, fra en der vil mig det godt. Hvordan lykkes vi bedst med at være kirke midt i virkeligheden – og hvad vil det egentligt sige at være kirke? Forfatteren bruger billeder og eksempler som understreger at han er og har været dybt engageret i dansk kirkeliv på flere områder. Jeg håber bogen vil skabe grobund for samtaler, åbne muligheder og skærpe vores fokus på fortsat at være kirke lige der hvor vi er landet”.
Tomas Lindholm. Præst i Strandvejskirken, Humlebæk