Tilgivelse er ikke for tøsedrenge
Både i psykologien og i teologien taler man om tilgivelse, men har de to fag noget at sige hinanden? Sognepræst og redaktør Flemming Bak Poulsen har arbejdet med tilgivelsen mennesker imellem ud fra en psykologisk og en teologisk vinkel.
»Jeg kender til, at forholdet imellem mennesker kan gå i stykker. Det er noget af det, der har gjort størst indtryk på mig Men der er et modindtryk, som på sin vis er mindst lige så stærkt. Jeg har set mennesker rejse sig igen, rækken en hånd ud og komme videre. Cirka det vi kalder tilgivelse.« (fra forordet)
Eksempler fra virkeligheden
Titlen »Tilgivelse er ikke for tøsedrenge« stammer fra en kvinde, hvis datter blev myrdet. Hun besluttede sig for gennem svære kampe at tilgive sin datters drabsmand. I bogen tager Flemming Bak Poulsen flere gange udgangspunkt i hændelser fra virkeligheden. Bl.a. inddrager han også Sandheds- og Forsoningskommissionen i Sydafrika, der ofte bliver beskrevet som en kæmpe succes. Den medførte imidlertid også, at mange ofre følte sig pressede til at give samme tilgivelse.
»Er det måske sådan, at nogle overgreb er utilgivelige psykologisk set, mens vi teologisk set ikke kan sætte en grænse for tilgivelsen?« Et spørgsmål fra bogen, som du måske er klogere på efter endt læsning.
Anbefaling
»De senere år er der kommet mange bøger om tilgivelse. Denne bog giver et godt overblik. Forfatteren fører læseren ind i forskellige fags refleksioner over tilgivelsen med særlig vægt på teologien og psykologien. Han er selv teolog, men har fat i en væsentlig pointe: Intet fag ejer fænomenet tilgivelse. Her må vi tale sammen på tværs af faggrænser, fordi livet selv er tværfagligt.«
Paul Leer-Salvesen, professor i etik og teologi ved universitetet i Agder, Norge
Udgivet på LogosMedia første gang i 2014. Andet oplag er udkommet i 2021.
Sidetal 220
Softcover