Højtider

Halloween eller Allehelgen?

Dette blogindlæg er skrevet til OnlyByGrace af Anne Thompson.
Anne er præst i Metodistkirken, foredragsholder og så har hun en fantastisk blog der hedder digmigogvitro.dk, der handler om børns åndelighed og tro.

Halloween, hvad er det for en størrelse?

Græskar, groteske udklædninger og uhyggelige arrangementer er blevet en helt almindelig ting i slutningen af oktober. D. 31. oktober er det nemlig Halloween – eller Alle Sjæles aften, som det hed i gamle dage herhjemme.
Halloween er det engelske ord for Alle Helgens Aften (All Hallows Eve), og er blevet en verdslig fest, der fejrer og fråser i det grusomme, det groteske og det uhyggelige.

Man kan indvende, at det intet har at gøre med den gamle kristne højtid, der er Alle Helgen. Og på sin vis er det rigtigt. Alligevel har Halloween sine rødder i den kristne mindestund af de, der er døde i årets løb og er en mulighed for os for at forkynde håb, lys og opstandelse i en verden, der er præget af uretfærdighed, lidelse – og en høj grad af perfektionisme, hvor det grimme og grumme ikke altid får plads. Heller ikke, når mennesker i deres egne liv står ansigt til ansigt med sorg, sygdom eller tab.

Hvordan kan du som kristen og kirke byde ind med?

Derfor – er min påstand – bliver Halloween en slags afløb for alt det, vi ikke ellers giver plads i vores samfund. Og her har kirken og kristendommen i den grad noget at byde ind med: Vi er nemlig ikke bange for døden, men tør se den i øjnene, fordi vi tror på, at Jesus Kristus har overvundet døden og ikke lader os være alene, når vi møder lidelsen, ensomheden eller uretfærdigheden i vores liv.

Brug Alle Helgen som en mulighed til en god snak

Alle Helgen er en mulighed for at give plads og sprog til sorgen og tankerne om døden. Samtidig kan håbet få lov til at titte frem. Mange af os er sikkert ikke vant til at markere Alle Helgen derhjemme, men i takt med at børn bliver vænnet til Halloween som en del af årets gang fra institutioner, butikker og film, så bliver vi nødt til at finde ud af, hvordan vi forklarer det, vi tror på og står for som kristne. Og det behøver vi ikke kun at gøre ved at tage afstand og indlægge forbud. For Alle Helgen (eller Halloween) behøver langt fra at skulle gå op i gys og gru. Der er alternativer, som vi kan gøre brug af for at få snakket om de emner, der fylder – og som er vigtige. Alternativer, som viser en anden måde at se verden på.

Uanset om vi fejrer Alle Helgen eller er med til at markere Halloween er det vigtige, at vi hver især finder en måde, hvor netop vores familie kan genkende sig selv – og hvor vi som voksne får sat de værdier, vi finder vigtige i vores familie på dagsordenen. Her er nogle idéer til, hvordan det kunne gribes an.

Lad dig inspirere, se dig omkring og føl dig fri til at gøre netop det, som passer i din familie lige nu:

Hvad kan I gøre sammen som familie?

 • Skær græskar ud og lav lygter. Lys er altid godt især nu, hvor det begynder at blive mørkt om aftenen. Brug google til at finde nogle skabeloner eller idéer til, hvordan I kan udskære græskarene som andet end uhyggelige masker. Google kan hjælpe med teknikker, så der endda kan komme forskellige nuancer frem i skyggerne og lyset!
  Kig her på  Pinterest
  Eller Google: christian carved pumpkins
 • Tag på tur til de gravsteder, der har betydning i jeres familie og tænd lys på gravene. Fortæl historier om dem, I har mistet. At mindes og at sørge sammen er en vigtig del af sorgprocessen – også år efter kan det være med til at give børn ord for det, der er sket og ikke mindst tilhørsforhold til den historie, som de er en del af.
  Fortæl og vis billeder af bedsteforældre, onkler, tanter, søskende eller kæledyr.
 • Hos OnlyByGrace har vi en stort udvalg af kvalitets gravlys, der kan brænde i helt op til 7 dage. Og der er ekstra låg på, så de ikke blæser ud.
 • Øv jer i at gøre korsets tegn. Det er en gammel og for mange fremmed bevægelse, men i al sin enkelthed er det en måde at bede på med kroppen, som minder os om Guds beskyttelse og styrke:
  Tag din højre hånd og saml fingrene. Start med at røre din pande, rør så dit bryst, før hånden fra venstre til højre. (eller omvendt med venstre hånd).
  Samtidig kan du sige ”I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn” eller ”Herre Jesus Kristus, forbarm dig”
 • Når der kommer udklædte slik-eller-ballade børn til døren, så byd dem velkommen og giv dem noget alternativt i forhold til slik og få en god snak i gang:
  Det kan være et kors, et bibelvers, en sten hvor I har tegnet et kors på med POSCA tusser.

Del Lommekors ud!

De kan give anledning til en god snak. Fortæl at dette korset kommer fra Betlehem. At man kan lægge den ved sin seng, og at Jesus vil passe på dig, hvis du er bange. Den vil helt sikkert give anledning til en god snak. Og mange vil gemme den som en lille skat ♥

Et enkelt lommekors koster 25 dkk. Når du køber et helt sæt med 25 stk sparer du 2 dkk pr stk. Alternativt kan man dele disse konfetti kors ud.

Husk at fortæl børnene at det ikke er slik, men at de kan hænge den op på deres opslagstavle, læg din i penalhuset, på skrivebordet eller ved sengen.
Og igen få en god snak om lys, håb og om ikke at være bange.

Der ligger 25 stk i en pakke til 20 dkk.

Du kan finde flere indlæg om Halloween og idéer til aktiviteter både derhjemme og i kirken eller klubben på digogmigogvitro.dk.

Skriv et svar